screen_shot_2016-12-03_at_21_01_20.png"

Makeup Hair & Outfit Blog

Smink, haj, divat blog

Hajpusztító tévhitek

2017. február 10. 13:14 - K.Blanka L.

Hajpusztító tévhitek 

Mindenki vágya, hogy sűrű, egészséges és fényes hajkoronája legyen. Nem szívesen használunk kemikáliákkal, mesterséges anyagokkal dúsított kozmetikumokat. Emiatt egyre többen térünk át a konyhánkban, házilag, olcsón, élelmiszerekből elkészíthető ,,csodaszerekhez". De mi van akkor ha egy kemikáliával dúsított hajbalzsam kevésbé árt a hajnak, mint némelyik élelmiszer?

cuticle--1.jpg

Rendkívűl hatékony hajfényesítő képességéről híresült el az almaecet, főként ha szódabikarbónával keverjük.

A legkevesebb az, hogy fejbőr irritációt okozhat: A fejbőrön lehetnek elvétve apró karcolások, pattanások, sebek amelyeket irritálhatja, megmarhatja.

Következmény:

A káros hatás nagyon hasonló a citrom+ szódabikarbóna fogfehérítéshez. Míg az előbbi keverék lemarja a fogzománcot, az ecet lemarja a haj természetes védőrétegét, kutikuláját, amitől a haj elvékonyodik, törékennyé, töredezetté, dehidratálttá és fényérzékennyé válik. Megtévesztően pillanatnyilag fényes hajat kölcsönöz, de sajnos nem sokáig. Roncsolja a hajszerkezetet. 

Átlagosan a samponok 4,5 ph , balzsamok 5,5 ph értékűek, amely azt jelenti, hogy semlegesek, optimálisak a haj számára. Az ecetsav 2,4 ph értékű, szódabikarbóna 9 ph értékű. A kettő együtt 8 ph értékű, amely gyenge lúgnak minősül. (A két komponensből összeállt ph érték hivatalos forrásból származik.) A lúgok a hajat erősen károsítják! 

Ha a hajra bármilyen lúg kerül( vagy gyenge sav) az erős ph növekedés következtében a hajszálak elkezdenek dagadni, majd a kutikulák megemelkednek, a hajról a lipidek eltűnnek, a haj kortexe gyengül (törik a haj).

Képen: (zöld: 8ph érték)

img_2271.JPG

Valóban a szódabikarbóna semlegesít, viszont ez csak akkor igaz, ha vegyszerekkel oldódik. A vízzel együtt keverve ugyanúgy lúgos marad. Az ecetsav magában alkalmazva vízzel szintén több kárt okoz mint jót a hajnak. 

 

img_1857.JPG 

Olaj a közvetlen fejbőrre komedogén:

A haj egészségéhez és növekedéséshez elengedhetelen a fejbőr megfelelő oxigénellátása. Ha a közvetlen fejbőrünkre bármilyen olajat viszünk föl pl.: olíva, ricinus...stb akkor a olaj egy réteget képez a fejbőrünkön, ezzel eltömítve a pórusokat, elzárja az oxigént a hajunktól. Ha a hajnak nincsen elég oxigénellátása, az hajhullást eredményezhet, a zsírosodásról, korpásodásról nem beszélve. Sokan viszont, úgy gondolják, hogy a tápanyagok, vitaminok könnyebben szívódnak fel ha a fejbőrbe maszírozzuk. Ez nem így van, ugyanis a hajszálak úgyanúgy képesek felszívni magukba a tápanyagot, mint a bőr.  

Bal oldalon egy egészséges, normális hajhagyma, jobb oldalon egy eltömődött hajhagyma látható.

img_7561.GIF
olaj-1000.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mhao.blog.hu/api/trackback/id/tr6112148395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Copyright © 2016 Makeup Hair and Outfit blog Minden Jog fenntartva!