A mai desszert egy nagyon finom, könnyű túrógombóc lesz! Néhány tippel! ;)
Sajnos rengetegen ejtenek hibákat, amitől a túrógombóc vagy szétmállik a vízben, vagy túl keményre sikerül. Most megtudhatod mire kell odafigyelned! :)
Lehet rakni bele lekvárt, gyümölcsöt, ahogy tetszik. :)
Hozzávalók:
(kisebb gombócokhoz)
Gombóc:
250g túró
1db tojás
1evk. barnacukor
1kisk. vaníliás cukor
60g búzadarab
késhegynyi só
1-2evk. joghurt
Prézli
Öntet:
Én joghurtot használtam az öntethez, de te használhatsz szokásos módon tejfölt
ízlés szerint barna cukor
Első lépésben áttörjük a túrót egy közepes méretű tálkában.
Hozzáadjuk a barnacukrot és vaníliás cukrot.
Majd a tojást is, és szépen elkeverjük, addig amíg kb rózsaszínesre nem lesz.
Azután beleszórhatjuk a búzadarát amit keverjük el jól. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk bele többet mint amennyi kell, mert könnyen bekeményítheti a gombócot. Érdemes egy kb fél vagy 1dl vízzel higítani, így könnyebben fog megduzzadni a búzadara.
Miután kb. 1-3 órán át hagytuk duzzadni (hűtőben jobb, mert jobban összeáll, megdermed), meglazíthatjuk jobban egy-két evk. joghurttal. Sokkal finomabb lesz.
Ha túl folyékony lett, akkor adhatsz hozzá még egy kevés búzadarát, de szerintem erre nem lesz szükség. :)
Gondosan átkevergetjük, majd tetszőleges méretű gombócokat gyúrunk belőle. Én azt tanácsolom, hogy ne legyen túl nagy, és jól össze kell nyomni a gombócokat, hogy a vízben ne essen szét darabokra. Nem kell szabályosnak lenniük.
Forró vízben főzzük mindaddig amíg fel nem emelkednek a vízben. Egyet majd nézzünk meg, ellenőrizzünk le, hogy jól megfőtt-e. Egy csipet sót nem árt a vízbe tenni.
A prézlit enyhén megpirítjuk. Meg forgatjuk benne a gombócokat.

Az öntet nagyon egyszerű! Joghurtot vagy tejfölt összekeverjük barnacukorral és kész!