screen_shot_2016-12-03_at_21_01_20.png"

Makeup Hair & Outfit Blog

Smink, haj, divat blog

Alapozásról, Alapozókról mindent

2016. március 12. 12:01 - K.Blanka L.

Alapozás 

image_10.png

Az alpozás a sminkelés alapja. Nagyon sokat tud dobni, illetve rontani a sminken. Szerintem ezekre a dolgokra mindenféleképpen oda kell figyelned!
10 fontos szabály az alapozással kapcsolatban:

1. szabály  Nem elég a neten nézegetni a swatchokat, mert a képek csalókák lehetnek, mert az alapozó színe fényviszonyoktól függően állandóan változhat. Egy drogériában is sokszor a túl erős fény miatt világosabbnak tűnhet, ezért mindig ki kell próbálni, mielőtt megvesszük, mert sajnos ha rossz színt választunk, már nem lehet kicseréltetni, vissza vinni higéniai okoból. Talán azért látunk annyi eladó használt sminket a neten... Hát igen, mondhatni, hogy az alapozó a legrizikósabb dolog a pénztárcánkra nézve, mert nagyon könnyű elrontatni a szín választást. Mindig az arcélünkön/nyakunkon teszteljük le, hogy milyen a szín. Azt pedig, hogy mennyire fed, az anyajegyünkön.


 
2. szabály Általánosságban az emberek télen sápadtabbak, nyáron barnultabbak ( nem mindenkire igaz)így nem árt beszerezni 2 színt. Én azt ajánlom, hogyha keverjük az alapozónkat egy másik színűvel akkor legyen mind2 azonos típusú és márkájú. Nem viccelek, de az alapozóban kémiai anyagok vannak, az azonosaknál megegyeznek, csak a szín pigment arány tér el, viszont egy teljesen más márkájú alapozónak az összetevői teljesen eltérnek és az is lehet, hogyha összekeverjük -->(ugye kémiából már tanultuk, hogy 2anyag összekeveredik akkor egy új anyag keletkezik) akkor lehet, hogy egy egészségre ártalmas dolgot keverünk ki. Szerintem hagyjátok ezt a kevergetés dolgot, sajnos mi emberek sok minderől elfeletkezünk, pedig nem kéne. Igaz, hogy beauty guruk ezt csinálják, de rosszul teszik. Némelyik se beszélni, se sminkelni nem tud.not-to-mixing-foundations.jpg

 

3. szabály Dolgozzuk el szépen az alapozót. Ne mardajon csíkos, ütögessük bele bőrünkbe, hogy elkerüljük azt, hogy összegyűljön a ráncainkba. Erre a célra pl. nagyon jó a szivacs. Viszont az sem mindegy, hogy milyen szivacsot használunk! Professzionális-e, túlságosan magába szívja-e az alpozót... Nem kell 5000 ft-ért vennünk jót, vannak olcsóbban is jó minőségűek. És legyen mindig tiszta. Sokan az alapozót azért használják, hogy a testükhöz barnítsák az arcukat. Ez mind jó dolog, de ez azért látszik. Lehet kapni arcra való önbarnítót is, de ha már mégis ezt csináljuk akkor dolgozzuk el az alapozót egészen az arcél alattig, egészen a nyakunk kezdetéig, és a hajvonalunkig, hogy elkerülhessük a ,,maszkos" hatást.


 
4. szabály Nézzük meg az összetevőket. Az alapozó az a sminktermék amit az egész arcunkra felviszünk, és szerintem ne pl. egy mac rúzsért adjunk ki 6-7000 ft-ot, hanem vegyünk egy drágább, jobb minőségű alapozót. Én erre ajánlom a vichy, clinique,la roche posay alapozóit amelyek teljesen allergia teszteltek.
 
5. szabály Figyeljünk a tónúsra. Kétféle bőrtónus van a világos bőrből. HIdeg tónus, meleg tónus, másnéven: rózsaszínes és sárgás. Így figyeljünk arra, hogy az alapozó is olyan tónusú legyen mint a bőrünk. A sötétebb bőrűeknek, pedig arra kell vigyázniuk, hogy ne legyen túlságosan narancsos tónusa az alapozónak.


 
6. szabály Ne vigyük fel túl vastagon! Hiába vagy pattanásos, vagy akármilyen bőrű, az alapozó túl sok rétegben nem, hogy elfogja takarni, és ,,porcelán" bőrt csinál, hanem még jobban kifogja emelni. Higyjétek el, hogy nagyon csúnya a ,,vakolat" mennyiségű alapozó. Nagyon látszik. Ha az ember törekszik a természetességre, akkor mindenki igazán szépnek fogják tartani, de ha azt látják, hogy valakin túl sok a smink akkor úgy fogják gondolni, hogy ,,ő csak a sminktől szép, de amúgy ronda". Pedig ez nem igaz.
 
7.szabály Az alapozó eltömíti a pórusokat, ami által nem engedi lélegezni a bőrt, így ha nem muszáj ne használd egyfolytában.
 
8. szabály Minden lefekvés előtt mosd le! De a legjobb az, ha miután hazaértél, már akkor lemosod, és ha este még mész bulizni, újra felkened, mert nem árt szerintem ha lemosod a faggyúval kevert alapozót...


 
9. szabály  Nincs korhoz kötve az alapozó, de ha mondjuk 13 éves vagy, pont a pattanásos korszakodat éled, szerintem inkább használj korrektor és majd 15-16 éves kortól színezett hidratáló krémet, mert sajnos a bőr ,,emlékezik", és később előbb fogsz megöregedni, ráncos lenni.
 
10. szabály Használj alá hidratálókrémet!

A képen lévő termékek:  

 1. Estée Lauder double wear spf 10 normál bőr, 2. Catrice all matt plus, normál, zsíros, kombinált  3. Bourjois healthy mix radiance reveal, kombinált, normál 4. Mac alapozó, minden bőrtipus, 5. Clinique anti blemish solutions, zsíros bőr 6. La roche Posay toleriane teint korrekciós alapozó száraz, 7. Vichy dermablend spf 25 minden bőrtípusra(nagyon erős fedésű)

 Néhány hasznos tipp:

Ha az alapozó leülepszik akkor gyorsan rázd fel és akkor egyből visszanyeri a régi állapotát

Egy alapozót soha ne tegyél ki a napra

Ne nyúlj bele kézzel  

Semmiképpen se a kezeddel vidd fel az arcodra, hanem használj a felvitelhez szivacsot vagy ecsetet 

Alapozó típusok:

Folyékony alapozók:

Legtöbben ezt használják. Könnyen eldolgozható ecsettel, szivaccsal. Építhető a fedés erősségéért. Lehet találni bármilyen bőrtípusnak megfelelőt. Van olajosabb, rengeteg oljamentes. A legtöbb vízes alapú egyébként. Vannak vízállóak is. Jól lehet rá felvinni a porpúdert, pirosítót, bronzert, mert könnyebben tapadnak a por állagú termékek. A krémes állagú termékek eldolgozását sajnos megnehezítheti.

A legjobb az, hogy nagyon természetes hatást lehet vele elérni, és kevésbé ül meg a ráncokban. Működhet 2 az egyben alapozó+ primerként is.  Hidratálják a bőrt is, védik a kiszáradástól. Mindenképpen ha száraz bőrünk van akkor válasszunk olajosabb állagút, ne szárítós, mattra száradót vegyünk.

 

 

 

 

Krémalapozók:

A szárazbőrűeknek a legjobb fajta, a zsíros bőrüeknek pont fordítva. Hidratálnak, magas fedőképesség jellemző rájuk,ezáltal korrektorként is használhatóak bőrhibákra. Szem alá nem ajánlom, mert túlságosan ,,nehéz" állaguk van.

Krémpúder alapozók:

Nagyon egyszerű és gyors általuk a felvitel. Egyszerre krémes, púderes hatást lehet velük elérni: Először krémes állagúak, majd púderesre száradnak. Zsíros bőrre tökéletesek. Nem kell utána púderezni. Szivaccsal a legjobb felvinni amit álltalában adnak is hozzá.

Habállagú (mousse) alapozók:

Olyanok mint a krémalapozók, azzal a különbséggel, hogy olyan mintha egy krémalapozót felhabosítottuk volna. Álltalában tégelyben kaphatóak. Jól fednek, kevés is elég belőlük. Tökéletes matt  hatást lehet velük elérni, habkönnyű állaguk van, minden bőrtípusra jók, de a legjobb az érettebb, idősebb bőrnek, mert az apró ráncokat szépen elfedik maszk hatás nélkül.

Stiftes alapozók:

2 az egyben krémalapozó + korrektor. Állaga nehezebb, jól fedést ad. Normál és száraz bőrre jó. Könnyen lehet vele ,,maszkos" hatást elérni, vigyázni kell vele, ezért nem ajánlatos az egész arcra felvinni, csak a problémás területekre. Bőrhibák eltüntetésére tökéletesen megfelelő.

Kompakt púderalapozó:

Zsíros és kombinált bőrre ajánlatos. Tulajdonképpen ez egy megszokottnál erősebb fedésű púder. Kőpúder és a krémállagú folyékony alapozó keveréke. 2 fajta van: zsíros/ száraz bőrre. Én attól függetlenül nem ajánlom száraz bőrre, mert mégjobban kiemelheti a ráncokat, illetve csinálhat. Száraz szivaccsal matt, nedvessel pedig áttetsző hatást érhetünk el vele. Szivaccsal erősebb fedése van. Nyilván ezután sem kell felvinni még sima púdert.

 

 

 

Ásványi alapozók:

Ez az alapozók általában szerencsére nem tartalmaznak tartósítószert és egyéb káros anyagokat. Sok tévhit is kering róluk. Tulajdonképpen nem sokkal jobbak mint a többi alapozó, mert szinte minden alapozónak van ásványi anyag tartalma. Ezek púderek talán a könnyű felvitelük, tartósítószer mentességük miatt magaslanak ki a többi közül. Normál, zsíros/kombinált bőrre ajánlott. Előtte hidratáljunk alá, így jobban megtapad, tartósabb lesz.  Erős fedést is elérhetünk velük. Rengetegben van fényvédő is, viszont ez egyáltalán nem helyettesíti a fényvédőkrémeket, úgyanúgy mint az összes többi fényvédős sminktermék. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mhao.blog.hu/api/trackback/id/tr258469734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Copyright © 2016 Makeup Hair and Outfit blog Minden Jog fenntartva!